Lourdes

Nagyon örültünk, amikor 2005-ben Dalmadi Miklós, a zarándokútjaink idegenvezetője mondta, hogy 2006 őszén az utazási iroda utat szervez Lourdesba. Medjugorje, Lourdes, Fatima, a Szűzanya megjelenési helyei.
Lourdes egy mezőváros, amely Dél-Nyugat Franciaországban, a Pireneusok lábánál fekszik. Nevét az arab Lourdaról kapta, ami rózsát jelent.
Az odavezető és vissza úton szép tájakban, városokban gyönyörködhettünk hol a buszból, hol megállva. Padova, Verona, Genova, Montpellier, Cannes, Toulouse, San Remo.
Padovában meg szerettük volna nézni Szent Antal sírját, de a sztrádán és a városban fennálló dugó miatt nem értünk oda. Másnap Monacco és Nizza érintésével sétát tettünk Cannesba. Az éjszakát Montpellierben töltöttük. Harmadik nap közeledve Lourdes felé, lélekben is készültünk sok közös imával. A sztrádán nagyon sok alagúton mentünk át. Késő délután érkeztünk meg Lourdesba, a szálláshely elfoglalása után izgalommal mentünk a massebielle-i barlanghoz a Szűzanyához. Sokan voltunk. Este részt vettünk a gyertyás körmenetben. A város folyója a Gave de Pau, melynek partján a Massabielle barlangnál jelent meg 1858. február 11-én a Szűzanya Bernadette Soubirousnak.

Bernadett Soubirous 1844. január 7-én született Boly-ban, és 1879. április 16-án, Nevers-ben halt meg csontritkulásban.
Katolikus szerzetesnővér. 5 testvére volt, ő a legidősebb. 14 éves korában, 1858. február 11-én a Gave folyó partján látta meg először Máriát, aki még 18-szor jelent meg neki. Bernadett eleinte két társával, majd édesanyjával ment a folyóhoz, a Szűzhöz. Csak ő látta és hallotta. Papoknak beszélt a jelenésről, orvosok vizsgálták, de idővel hittek neki. Mária üzent az embereknek: „Bűnbánat! Bűnbánat! Imádkozzatok! Üzent a falu papjának, hogy a barlang fölé építtessen egy templomot. Így épült fel a Szeplőtelen Fogantatás Bazilikája.
Szűz Mária a pap kérésére megnevezte magát, mely név kiejtésekor e tanulatlan egyszerű kislány szájából, még valóságosabbá tette Mária megjelenését. „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás!”
A Szeplőtelen Fogantatás Bazilika, a benne látható üvegmozaik e témát ábrázolja, Szűz Mária történetétől kezdve egészen IX.Piusz pápa által 1854-ben kihirdetett hittételéig és az 1858-as lourdes-i jelenésig 2000 négyzetméteren.

X. Szent Piusz Bazilika, amely a föld alatt 12000 négyzetméteren terül el, 25000 férőhelyes. 39 különböző szentet és üdvözültet ábrázoló mennyezete van.
Szent Bernadett Templom a barlanggal szemben a Gave folyó jobb partján. Ezen e helyen jelent meg utoljára Bernadettnek a Szűz, 1858. július 16.-án.

Massabielle barlang, a Gave folyó partján, 9,5 m mély. Itt történtek a jelenések és a forrás fakadása Mária kérésére Bernadett keze által. A vizet már csatornázták és több csapból lehet hozzájutni.
Rózsafüzér Bazilika, melynek két feljárója az Atya két kitárt karját jelképezi.
Medencék, melyekben évente 35000 ember látogat és többen bemerülve bíznak gyógyulásukba. Még a 120 férőhelyes kriptát is meglátogathatjuk.
II. János Pál Pápa 1992-ben nyílvánította ki február 11.-t a Betegek Világnapjának.
Magyarországon sok katolikus templomban formázták meg az ún.lourdes-i barlangot, amelynél Máriát rózsafüzérrel ábrázolják, Bernadettet pedig Mária előtt térdelve.
A Lourdes-i kilencedet február 2-án kezdve 9 napon át imádkozzuk.

Ha valaki többet szeretne tudni, ajánlom elolvasásra: Franz Werfel Bernadett c. könyvét, melyet a Szent István Társulat adott ki 1981-ben.
66 lourdes-i csodás gyógyulást fogadott el az egyház. A gyógyulás csodája Isten egyik jele az emberek számára.

Köszönöm Szűz Máriának, hogy segített eljutni Lourdes -ba!!! Dicsőség!!!

B. Krisztina

Zarndoklatok »
Főoldal »
Királyerdei templomunk - A Csepel-Királyerdei Szűz Mária Szeplőtelen Szíve római katolikus plébániatemplom oldala © 2012- Minden jog fenntartva